Turfstekerstraat 63
1431 GD Aalsmeer
+31 297 347166
+31 297 347176
mr. B. Schoenmaker
mr. B. Heijmeijer
Ben Schoenmaker has his own column in the Ondernemerscafé on Radio Aalsmeer
De Tweede Kamer heeft op dinsdag 19 april ingestemd met de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Die moet uiterlijk per 1 augustus 2022 van kracht zijn.
2022 is net begonnen. Veel werkgevers hebben voor dit nieuwe jaar voor hun medewerkers nieuwe vakantiedagen ingeboekt. Maar hoe zit het eigenlijk met de vakantiedagen die nog in de boeken staan?
Het komt ook bij u vast wel eens voor, dat u een moeilijk gesprek met een werknemer heeft gevoerd, dat u samen afspraken heeft gemaakt, maar dat de werknemer later alles ontkent
Wie draagt het risico bij betaling van een vervakste factuur? De Hoge Raad heeft zich hier eind mei jl over uitgelaten en aangegeven dat
Een aantal jaren geleden is het in dienst houden of nemen van AOW-gerechtigde werknemers minder bezwaarlijk gemaakt. Per 1 april 2021 worden de regels verso
U moet er niet aan denken maar ... iedereen loopt het risico van ziekte en ongeval. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is meestal wel geregeld voor dat geval. Maar bijna één op de vijf mensen
We leven dezer dagen niet alleen in onzekerheid over overheidsmaatregelen met betrekking tot
Afgelopen week is door het kabinet een tweede NOW-regeling bekendgemaakt.
Veel is nu anders dan eerst. Hoe dan om te gaan met het uitbetalen van vakantiegeld en het opnemen van vakantiedagen?
Inmiddels in het alweer 2020 en is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht geworden. Ook m.b.t. vast personeel is er een belangrijke wijziging. Daarvan is schriftelijk bewijs nodig.
Er wordt een nieuwe ontslaggrond ingevoerd: de zogeheten cumulatiegrond.
Deze zomer is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen, die per 1-1-2020 in gaat. Die wet brengt verandering in de regels over opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
Deze zomer is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen, die per 1-1-2020 in gaat. In die wet is een aantal maatregelen opgenomen die verstrekkende gevolgen heeft op het werken met oproepkrachten.
Als u buitenlandse lanten heeft, ook al zijn het er maar een paar, heeft u ook gemerkt dat de betalingsmoraal in het buitenland niet altijd overenekomt met die in Nederland.
Veel BV’s hebben meer dan één aandeelhouder. Een VOF kent ook meerdere vennoten. Daarbij is de kans aanwezig dat er vroeg of laat onderling fricties ontstaan.
In een eerdere blog over duurovereenkomsten meldde ik dat die overeenkomsten in beginsel kunnen worden opgezegd, waarbij groot belang wordt toegekend aan de redelijkheid en billijkheid.
Hieronder willen wij u nader informeren over de AVG (= Algemene Verordening Gegevensverwerking).
Werkgevers en werknemers hebben een groot gemeenschappelijk belang bij een goede werkplek. Maar wat is dat eigenlijk?
De agrarische sector heeft nog steeds een imago dat niet alles wat daar gebeurt geheel volgens de regels is en wordt daarom extra gecontroleerd. Wat te doen?
Vanaf 1 juli 2017 treedt de nieuwe Arbowet in werking. De aanpassingen moeten leiden tot verbetering van de arbodienstverlening.
Alle vennootschappen in Nederland moeten een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel - voor het boekjaar 2015 moet dat uiterlijk 31 januari 2017 gebeuren.
Als een werknemer ziek wordt, is dat in de eerste plaats vervelend voor de betrokkene. Maar ook op u, als werkgever, heeft het effect. U mag het personeelslid relevante vragen stellen.
Deze maand is het 25 jaar geleden dat Schoenmaker Bedrijfsjuridisch Advies van start ging. In Aalsmeer kwam een laagdrempelige en praktische vorm van juridische dienstverlening
In mijn allereerste blog beschreef ik hoe mediation bij een geschil tussen 2 compagnons/vennoten tot een bevredigende oplossing leidde. Bemiddeling wordt ook vaak toegepast bij een echtscheidng.
En het nieuwe ontslagrecht is een half jaar geleden van kracht geworden. Wat heeft het ons gebracht? In ieder geval niet de verwachte vergemakkelijking van het ontslaan van werknemers
Per 1 juli 2015 treden er enkele wijzigingen op in het arbeidsrecht. O.a. met betrekking tot ontslag van een zieke werknemer. Dat kan er toe leiden dat u nog het beste deze maand in actie kunt komen.
De aansprakelijkheid van werkgevers voor schade geleden of veroorzaakt door werknemers in het verkeer, wordt in de rechtspraak steeds verder uitgebreid.Criterium dat daarbij vaak een rol speelt is
Ondanks de optimistische berichten die gelukkig hier en daar weer te horen zijn is het in de bloemenhandel nog steeds niet allemaal rozengeur en, vooral in deze tijd toepasselijk: maneschijn.
Dit voorjaar hebben wij al eens de aandacht gevestigd op de nieuwe Wet Werk & Zekerheid, die deels per 1 januari 2015 en deels per 1 juli 2015 van kracht wordt.
Enige weken geleden informeerden wij u over de wijzigingen per 1 juli 2014 in het kader van het wetsvoorstel Werk en Zekerheid (WWZ) .
Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid (WWZ ) dat momenteel in behandeling is in de Eerste Kamer, gaat uit van invoering in twee gedeelten: het eerste per 1 juli a.s. en het tweede per 1 juli 2015.
Als gevolg van verschillende ‘reintegratie-wetten’ hebben de werkgevers de afgelopen jaren een grote rol gespeeld bij het terugdringen van de instroom van ‘vaste’ werknemers in de WIA na 2 jaar ziekte.
Stel: uw wederpartij voldoet niet op tijd aan zijn verplichtingen jegens u. Bijvoorbeeld doordat het
Per 16 maart 2013 verandert de wet ten aanzien van het betalen van facturen tussen ondernemers. Bedoeling van deze wetswijziging is dat bedrijven in staat zullen zijn
Niemand zit te wachten op een zieke werknemer, zeker niet wanneer het erop lijkt dat hij vaker zal uitvallen of langdurig ziek zal zijn. Wanneer een werknemer in de proeftijd ziek wordt en de werkgever wil van hem af
Vanaf 1 oktober 2012 worden minder eisen gesteld bij de oprichting van een BV en komen meer mogelijkheden beschikbaar om de BV zo in te richten als u dat wilt.
Onlangs berichtte de NRC over een ontslag op staande voet vanwege uitlatingen van een werknemer over zijn werkgever op Facebook. Social media zijn 'hot'.
Onlangs is ern gerechtelijke uitspraak geweest, waarin een werkgever aansprakelijk werd gehouden voor de burnout van zijn werknemer.
Een concurrentiebeding stelt de belangen van u als ondernemer veilig nadat een werknemer bij u vertrekt. Maar het kan een werknemer ernstig belemmeren bij het vinden van een nieuwe baan.
Kent u alle risico's voor uw personeel en uw materieel? Wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel?
Bij een duurovereenkomst voeren partijen over een lange periode een zelfde soort overeenkomst uit. Een voorbeeld daarvan is een distributieovereenkomst of een onderhoudsovereenkomst.
Zomaar wat tips bij het verkopen van uw bedrijf: 1 Het bepalen van het juiste verkoopmoment bepaalt sterk de definitieve verkoopprijs.
Gelukkig gloort er na stormachtige jaren weer wat licht aan de ondernemershorizon, waarbij een ondernemer al snel zijn gedachten zal laten gaan over het benutten van nieuwe markten.
Goed nieuws onder de horizon: de tekenen van economisch herstel worden meer en meer zichtbaar met als gevolg een aantrekkende arbeidsmarkt. In het verleden is gebleken dat in tijden van voorspoed een bedrijf makkelijker pleegt om te gaan met
Een ondernemer wil ook producten via internet verhandelen. Daartoe heeft hij een website-bouwer opdracht gegeven een mooie site te maken. Los van de vormgeving daarvan, is hij benieuwd naar de juridische ins en outs voor zijn site.
Door steeds toenemende concurrentie staan prijzen nagenoeg vast en is kostenbeheersing van groot belang. Ook bij het transport valt ‘winst’ te halen.
Ondernemers lenen steeds vaker zelfstandigen in, die in dat kader een zgn Management BV hebben. De ondernemers verstrekt dan die BV een opdracht tot het verrichten van werkzaamheden.
Bij veel bedrijven komt het voor dat een werknemer ziek is voor dat zijn vakantie ingaat. Of dat hij ziek wordt tijdens de vakantie. Dan stopt het opnemen van vakantiedagen en neemt de ziekteperiode aan.
Een gang naar de kantonrechter was tot voor kort een zeker middel om een dienstverband te kunnen beëindigen. Daar lijkt verandering in te komen.
Het is goed te weten dat er in onze democratische samenleving voor burgers en/of bedrijven de nodige rechtsbescherming tegen de overheid bestaat. Zo hebben burgers en/of bedrijven op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht tal van mogelijkheden om
Vanwege de geringe koopkracht, een pensioengat of om andere redenen, komt het steeds vaker voor dat een werknemer na het bereiken van de 65-jarige leeftijd wenst te blijven werken.
Goede wijn behoeft geen krans. Dat komt omdat de naam van de wijn, de herkomst of het productieproces al voldoende zegt over de kwaliteit ervan. Hiermee komen we op het terrein van intellectuele eigendomsrechten zoals
U denkt aan groei van uw onderneming. Daar zijn allerlei redenen voor te bedenken: schaalvoordelen, meer winstpotentieel, risicospreiding. De manier waarop die groei tot stand kan worden gebracht is al even divers:
Mediation lijkt wel het toverwoord om alle geschillen aan te pakken. Het sluit aan bij de huidige tijdsgeest, waarbij mensen verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van hun problemen.
In de praktijk komt het veelvuldig voor dat bij het ontslag van een werknemer door de werkgever een ‘gouden handdruk’ betaald dient te worden, een zogenaamde ontbindingsvergoeding.
Veel bedrijven, met name de starters, zien af van aankoop van het pand bestemd voor de uitoefening van hun bedrijf, maar besluiten dit te huren. Voordeel hiervan is dat er meer geld beschikbaar blijft voor core-business zelf. De continuïteit b
Een onderneming met als rechtsvorm een BV (of NV) heeft als voordeel dat de bestuurder niet in privé-vermogen aansprakelijk is voor de schulden van de BV. Bij een eenmanszaak, maatschap, VOF dan wel CV ligt dit anders. Desalniettemin kan ook
Heeft je werknemer net een dure, door jou betaalde en in werktijd gevolgde opleiding achter de rug, dan deelt hij je zomaar mee dat hij bij een ander aan de slag gaat!
In tijden van voorspoed en een groeiende economie ligt het niet zo voor de hand, maar om voor de toekomst de risico's beheersbaar te houden is het goed om binnen de onderneming regelmatig een juridische check-up te doen.
Welke ondernemer hanteert ze niet, Algemene Voorwaarden. Zij zijn immers een handig instrument om de bedrijfsvoering te stroomlijnen. Het kantoorpersoneel weet precies waar het aan toe is.
Automatiseringsprojecten verlopen vaak moeizaam en de resultaten van deze projecten laten meer dan eens te wensen over.
Internet en e-mail maken het ons steeds makkelijker informatie in te winnen en te communiceren. De mogelijkheden die gecreëerd worden zijn legio en bieden veel voordelen.
Twee compagnons werken samen in een firma. Al 15 jaar wordt er software verkocht, maar sinds de laatste 2 jaar ook hardware. En met succes.